Η Φλώρινα είναι ένας από τους τέσσερις Νομούς που συγκροτούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Προσδιορίζεται βόρεια από τη γείτονα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και δυτικά από την Αλβανία. Η λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας αποτελεί το σημείο επαφής των τριών κρατών, το τριεθνές.
Προς την ελληνική ενδοχώρα η Φλώρινα συνορεύει με τους Νομούς Πέλλας, Κοζάνης και Καστοριάς.
Ο Νομός αποτελείται από οκτώ Δήμους: Αετού, Αμυνταίου, Κλεινών, Μελίτης, Περάσματος, Πρεσπών, Φιλώτα, Φλώρινας και τέσσερις Κοινότητες: Βαρικού, Κρυσταλλοπηγής, Λεχόβου, Νυμφαίου.
Έκταση 1.924 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με πλούσιες εναλλαγές τοπίων, υψόμετρο 650 μέτρων, που φτάνει στα 2.524 μέτρα στην κορυφή του Βάρα. Μορφολογικά, ο Νομός έχει ορεινό, ημιορεινό και πεδινό χαρακτήρα. Η συμπαγής ορεινή μάζα του βόρειου-βορειοδυτικού τμήματος αποτελείται από τα βουνά Βαρνούντας, Βέρνον και Βοράς, που οι ορεινοί όγκοι τους καταλήγουν στις εύφορες πεδιάδες των Πρεσπών. Έξι λίμνες, ο σπάνιος υδροβιότοπος των Πρεσπών σε συνδυασμό με το κλίμα και τις εναλλαγές του τοπίου, κάνουν την περιοχή πρόκληση για τον επισκέπτη.
Στη θέση Βίγλα, δεκαοχτώ χιλιόμετρα από τη Φλώρινα, στον αυχένα, όπου ενώνονται οι οροσειρές του Βέρνου και του Βαρνούντα, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου, από τα πρώτα που λειτούργησαν στην Ελλάδα, σε υψόμετρο 1.650 μέτρων.
Το οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο, το μοναδικό στην Ελλάδα, που βρίσκεται σε Εθνική Οδό, εκτός από το πολύ χιόνι που κρατάει, προσφέρει πίστες διανοιγμένες σε δασώδεις πλαγιές, φυσικά οριοθετημένες από τα δέντρα και τέσσερις αναβατήρες, δύο εναέριους και δύο συρόμενους, τρεις πίστες εγκεκριμένες από τον F.I.S., μία από τις οποίες, του Πισοδερίου, μήκους 2.500 μ., εκπληρώνει τις επιθυμίες των απαιτητικών χιονοδρόμων. Λειτουργεί επίσης ορειβατικό - χιονοδρομικό καταφύγιο, ξενώνας, σαλέ, εστιατόρια, καφετέρια, ενοικιάσεις εξοπλισμού, μαθήματα σκι. Το καλοκαίρι, εναλλακτικά, υπάρχουν δυνατότητες, όπως έχει αναφερθεί για ιππασία και περιπάτους σε μικρές διαδρομές.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας Βρίσκεται στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης και αποτελείτο σημαντικότερο οργανωμένο χώρο ενημέρωσης του κοινού για την ιστορική πορεία της περιοχής από την πρώιμη αρχαιότητα έως και τα βυζαντινά χρόνια. Οι πληροφορίες αναπτύσσονται σε διακριτές εκθεσιακές ενότητες, οι οποίες είναι οργανωμένες σύμφωνα με τιε πλέον σύγχρονες μουσικολογικές αντιλήψεις. Η πρώτη ενότητα του ισογείου αφορά στην ανθρώπινη παρουσία στο Νομό στα προϊστορικά χρόνια. Περιλαμβάνει πληροφορίες για τη γεωμορφολογία της περιοχής, τη χλωρίδα και την πανίδα, καθώς και για τους οικισμούς της Νεολιθικής και της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στις λεκάνες Αμυνταίου, Φλώρινας και Πρεσπών.
Σημαντική θέση στην ενότητα αυτή καταλαμβάνουν τα ευρήματα (αγγεία, εργαλεία, υλικά δόμησης, αντικείμενα οικοτεχνίας κ.λπ.) από τιε παλιότερες και πιο πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες στην Τούμπα του Αρμενοχωρίου, ενώ αναλυτικοί πίνακες, ζωγραφικές, σχεδιαστικές και ψηφιακές αναπαραστάσεις περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο μια ολοκληρωμένη εικόνα για όλες της πτυχές της ζωής στον οικισμό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Η δεύτερη και τρίτη αίθουσα του ισογείου φιλοξενούν αντιπροσωπευτικά δείγματα γλυπτικής από διάφορες περιοχές του Νομού. Πρόκειται για έργα τοπικών εργαστηρίων, με χαρακτηριστικότερες τις ανάγλυφες ταφικές στήλες των ρωμαϊκών χρόνων (1ος αι. π.χ. - 4ος αι. μ.Χ.) με μορφές νεκρών που σε κάποιες περιπτώσεις φέρουν επιγραφές με ονόματα θεών. Στην τέταρτη αίθουσα εκτίθεται ένα ψηφιδωτό με γεωμετρικά σχέδια και επιγραφές, το οποίο αποσπάστηκε από δάπεδο κτιρίου των ρωμαϊκών χρόνων (2ο$-3θ5 αι. μ.Χ.) που ανασκάφτηκε στις Κάτω Κλεινές. Ο όροφος του Μουσείου είναι αφιερωμένος στην παρουσίαση των δύο σημαντικών ελληνιστικών οικισμών της περιοχής, τις Πέτρες και τον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας. Στις κλειστές προθήκες εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εργαλεία, αγγεία διαφόρων τύπων και μεγεθών, πήλινα ειδώλια θεοτήτων, νομίσματα, αλλά και απανθρακωμένοι σπόροι δημητριακών, ποσότητες ρητίνης, που αποκαλύφθηκαν κατά τιβ ανασκαφικές έρευνες στους δύο οικισμούς. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αναπαράσταση του εσωτερικού ενός δωματίου σπιτιού από τις Πέτρες με το σύνολο της οικοσκευής του, που αποδίδει με τον πλέον κατανοητό τρόπο την εικόνα μιας οικίας των ελληνιστικών χρόνων. Τέλος, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκτίθενται έργα βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης, τα οποία προέρχονται από τα μνημεία της περιοχής των Πρεσπών, με καλύτερα σωζόμενες τις τοιχογραφίες από τη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου.
Στον οικισμό Κώττα της Κοινότητας Κρυσταλλοπηγής, βρίσκεται το σπίτι στο οποίο έζησε ο Καπετάν Κώττας. Είναι επισκέψιμο και λειτουργεί ώς Μουσείο.
Σταυροδρόμι πληθυσμών και πολιτισμών ο Νομός Φλώρινας διαθέτει πολύμορφη πολιτιστική κληρονομιά και σύνθετη πολιτισμική ταυτότητα, με έντονο βαλκανικό χαρακτήρα, που ο επισκέπτης αισθάνεται από τιε πρώτες κιόλας μέρες της διαμονής του. Κύρια θέση στην αρχιτεκτονική του Νομού καταλαμβάνει η πόλη της Φλώρινας. Κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα αλλά και στους παρακείμενους μικρούς δρόμους συναντούμε σήμερα τα περισσότερα κτίσματα, που ανάγονται στην εποχή της τουρκοκρατίας. Τα κτίρια αυτά παρά τιε μορφολογικές διαφορές στα επιμέρους στοιχεία, διατηρούν τα βασικά χαρακτηριστικά της μακεδονικής αρχιτεκτονικής, που συναντάμε σε ολόκληρη τη Βαλκανική και αποτελούν τη φυσική συνέχεια της αρχιτεκτονικής παράδοσης του τόπου μας που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Διακρίνονται σε δυο κύριες κατηγορίες:
α. Τα λαϊκά πλατυμέτωπα σπίτια που δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά. Κυρίαρχο στοιχείο τους αποτελεί ο ημιυπαίθριος, η στοά, το χαγιάτι που πάντα στρέφεται προς την αυλή. Λίγα δείγματα σώζονται σήμερα και ο επισκέπτης θα δυσκολευτεί να τα συναντήσει.
β. Τα αστικά αρχοντικά που αποτελούν εξέλιξη των λαϊκών. Τα κτίρια αυτής της κατηγορίας ανάγονται στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Αρκετά από τα κτίρια αυτά διατηρούνται μέχρι σήμερα κυρίως κατά μήκος του ποταμού, τα περισσότερα εγκαταλειμμένα και ασυντήρητα. Ανάμεσα τους όμως υπάρχουν και κάποια που έχουν πρόσφατα αποκατασταθεί.
Τα νεοκλασικά - εκλεκτικιστικά κτίρια που κτίστηκαν κύρια την περίοδο του μεσοπολέμου, χωρίς να λείπουν αρκετά παλιότερα παραδείγματα, παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία σε τύπους και μορφές. Αυτά που σώζονται σήμερα είναι πολύ περισσότερα από τα παραδοσιακά και μεγάλος αριθμός διατηρείται σε καλή κατάσταση. Τα εντοπίζουμε σε όλη την έκταση του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Στο Δήμο Αετού και στο Νυμφαίο λειτουργεί το Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο οποίο γίνεται ενημέρωση για τη βιολογία, οικολογία και προστασία του λύκου και της αρκούδας στους εξής επισκέψιμους χώρους:
•    Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στον Αετό
•    Καταφύγιο Αρκούδας στο Νυμφαίο.
•    Κέντρο Ενημέρωσης για το Λύκο και Καταφύγιο Λύκου στην Αγραπιδιά.

Πρότυπο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, ο νομός Φλώρινας έχει αναδειχθεί στους 10 καλύτερους αναδυόμενους αγροτουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικό feng shui στην Πρέσπα, cocooning στο Νυμφαίο τετ α τετ με τις καφέ αρκούδες, πιπερομαγειρέματα στη Φλώρινα, μεθυστικά οδοιπορικά στους αμπελώνες του Αμύνταιου όπως Τοσκάνη, αλλά με ξινόμαυρο και τέσσερις λίμνες. Η βορειοδυτική εσχατιά της Ελλάδας με τη φύση-υπερπαραγωγή δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να κερδίσει τους fan της εξερεύνησης και της οικοπεριπέτειας. Στη Φλώρινα, πολύ πριν από τους ειδήμονες του eco-friendly ταξιδιού, θεματικές διαδρομές στις πλαγιές και τις όχθες της περιοχής έχουν χαράξει ο αργυροπελεκάνος της Πρέσπας, οι αγελαδίτσες των Ψαράδων, ο Λύκος του αετού.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.