ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ 6 - 7 - 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Τα Καρναβάλια της Καστοριάς (Ραγκουτσάρια), αποτελούν αναβίωση των αρχαίων Διονυσιακών οργιαστικών τελετών, που γίνονταν από Αρχαιοτάτων χρόνων, στην μέση του Χειμώνα και αμέσως μετά την γιορτή της γέννησης του ήλιου στις 25 Δεκεμβρίου, (που πέρασε και στην Χριστιανική λατρεία με την καθιέρωση της γιορτής των Χριστουγέννων), προς τιμή της φύσης που θα αναγεννηθεί την Άνοιξη. Με τα Ραγκουτσάρια κλείνει το γιορταστικό δωδεκαήμερο, με χαρακτηριστικά Καστοριανά έθιμα που οι ρίζες τους φτάνουν στους πρώιμους κάτοικους της περιοχής, τους Δωριείς και τους Ορεστείες και αποτελούν σπάνιο δείγμα της ιστορικής συνέχειας του τόπου μας δια μέσου των αιώνων. Είναι απομεινάρι του γνήσιου Ελληνικού Καρναβαλιού και όχι έθιμο ξενόφερτο όπως το καθιερωμένο καρναβάλι της Αποκριάς και γιορτάζεται στις 6,7 και 8 Γενάρη.
Στα Ραγκουτσάρια παίρνουν μέρος όλοι οι Καστοριανοί, άνδρες και γυναίκες, σε "μπουλούκια", από διάφορες γειτονιές, το καθένα με τα "όργανα" του που γλεντούν, μέσα σ'ένα πανζουρλισμό, χωρίς κοινωνικές διακρίσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλία των μουσικών οργάνων, που εκτός από τα παραδοσιακά (ζουρνάδες, γκάιντες κ.α.), από τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας προστέθηκαν τα λαϊκά "τακούμια", κρουστά και κυρίως πνευστά, χάλκινα όργανα, κατάλοιπα των μεγάλων στρατιωτικών μπάντων που κατά καιρούς περνούσαν από την πόλη. Τέλος ο επιλεκτικός επιχρωματισμός των πνευστών οργάνων (χάλκινα), σε αντιπαράθεση με την ουδέτερη πολυχρωμία της έγχρωμης εικόνας, υπερτονίζει την σημασία και την ιδιαιτερότητα αυτών των μέσων, για την ολοκληρωμένη επίτευξη του γνήσιου γλεντιού και της έκστασης (Διονυσιακή μανία), που θες δε θες, σε κυριεύει εκείνες τις ώρες, είτε με το να φωτογραφίζεις είτε με το να φωτογραφίζεσαι.

Ο Δήμος Καστοριάς και η Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Καστοριάς (ΔΗ.Π.Ε.ΚΑ), αναβιώνοντας και ενισχύοντας το παραδοσιακό έθιμο «Ραγκουτσάρια», καλεί όλους τους κατοίκους του Νομού, τους επισκέπτες-τουρίστες που θα παραβρίσκονται το εορταστικό τριήμερο στην πόλη μας, καθώς και τους συλλόγους, να συμμετάσχουν στο πιο γνήσιο παραδοσιακό καρναβάλι.
Η άρτια οργάνωση από μέρους τους υπόσχεται ένα ξέσπασμα χαράς, κεφιού και γλεντιού.

1η Ημέρα Πέμπτη 6 Ιανουαρίου Θεοφάνεια:

Ο Αϊ-Βασίλης μοιράζει δώρα σε όλα τα παιδιά μετά από τον αγιασμό των υδάτων προσφορά του Δήμου Καστοριάς, της Δημοτικής Πολιτιστικής Επιχείρησης και του συλλόγου «Φίλων Καστοριανού Καρναβαλιού “ΤA ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ”».
Ξεκινάει από την πλατεία Δαβάκη 11:30π.μ. και στη συνέχεια διασχίζει την οδό Μητροπόλεως, συνοδευμένος από χαρούμενους ρυθμούς παραδοσιακής λαϊκής μπάντας και προσφέρει δώρα και Καστοριανό κρασί σε όσους συναντά.
Στη συνέχει και ώρα 16:30 στο Δημαρχιακό Μέγαρο γίνετε η έναρξη του καρναβαλιού από τη Δημοτική αρχή μαζί με δημότες και επισκέπτες, και με τη συνοδεία πολλών μουσικών χάλκινων οργάνων το «μπουλούκι» θα κατευθυνθεί από την οδό Μητροπόλεως στην πλατεία Ομονοίας, όπου εκεί θα προσφερθούν εδέσματα και κρασί.

Τα «μπουλούκια» αμέσως μετά, από νωρίς το απόγευμα, ξεχύνονται σ’ όλους τους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης, με ζωντανή μουσική από λαϊκές ορχήστρες σε Καστοριανούς παραδοσιακούς ρυθμούς, ποταμούς κρασιού και ξέφρενο αδιάκοπο χορό και περγέλια (αστεϊσμούς).
Στην πλατεία Ομονοίας, στην πλατεία Δημαρχείου και στην οδό Μητροπόλεως στο ύψος της οδού Σαχίνη, προσφέρεται από τον Δήμο Καστοριάς κρασί για όλα τα μπουλούκια και τους επισκέπτες, το οποίο θα μοιράζουν μέλη του Συλλόγου Φίλων Καστοριανού Καρναβαλιού.


2η Ημέρα Παρασκευή 7 Ιανουαρίου (Αϊ-Γιαννιού):

Από το μεσημέρι όλη η πόλη χορεύει στους γνωστούς πια ρυθμούς. «Μπουλούκια» από μικρούς και μεγάλους επισκέπτονται φιλικά σπίτια που είναι ανοιχτά στις απρόσμενες επισκέψεις των μεταμφιεσμένων, περιπαίζουν και κερνιούνται από τους οικοδεσπότες.
Επίσης με τη βοήθεια των κατά τόπους συλλόγων θα ξεκινήσουν «μπουλούκια» από διάφορα σημεία της πόλης. Εκεί οι άνθρωποι των συλλόγων με την συμπαράσταση του Δήμου θα προσφέρουν κρασί και άλλα παραδοσιακά εδέσματα.
Στην πλατεία Ομονοίας και στην οδό Μητροπόλεως, στο ύψος της οδού Σαχίνη, προσφέρεται κρασί, προσφορά του Δήμου Καστοριάς, για όλα τα μπουλούκια και τους επισκέπτες, το οποίο θα μοιράζουν μέλη του Συλλόγου Φίλων Καστοριανού Καρναβαλιού, και του συλλόγου «Ομόνοια».

3η Ημέρα Σάββατο 8 Ιανουαρίου (Πατερίτσα):

Η αποκορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων, γίνεται την ημέρα αυτή με την μεγάλη παρέλαση στην οδό Μητροπόλεως ώρα 13:00.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι παρέες είναι:
Δημαρχείο - Πλατεία Δαβάκη - οδός Μητροπόλεως - Πλατεία Ομονοίας - οδός Βαλαλά και από στάση Υψηλάντη κατάληξη στην Πλατεία Ντολτσό.

Οι κατηγορίες της παρέλασης είναι:


Φιλοξενούμενα πληρώματα.
Παιδικό-Σχολεία.
Γυμνάσια-Λύκεια.
Ατομικό.
Παράδοση.
Εμφάνιση-Θέαμα.
Σάτιρα.
Πληρώματα εκτός συμμετοχής.

Στην πλατεία “Ντολτσό” προσφέρεται δωρεάν κρασί, προσφορά του Δήμου Καστοριάς, με τη συμπαράσταση του συλλόγου «Αφοί Εμμανουήλ».
Η άρτια διοργάνωση και η πολύχρονη εμπειρία από μέρος του Δήμου Καστοριάς, υπόσχεται ένα ξέσπασμα χαράς, κεφιού και γλεντιού.