culture 8

Πολιτισμικές και φυσιολατρικές διαδρομές στην Καστοριά
Η πιο αξιόπιστη διεύθυνση για την ποιοτική οργάνωση των εκδρομών σας στην Καστοριά

Ταυτότητα
Το culture 8 οργανώνει πολιτισμικές περιηγήσεις που απευθύνονται στους επισκέπτες της πόλης αλλά και σε όλους όσους θέλουν να μάθουν την ιστορία του τόπου τους.
Πρόκειται για οργανωμένες διαδρομές, που προσφέρουν κάτι παραπάνω απ' την απλή ξενάγηση, μιας και προσανατολίζεται σε κεντροευρωπαϊκά πρότυπα τουριστικών υπηρεσιών.
Η ιδρύτρια και υπεύθυνη του προγράμματος Σουλτάνα Ζορπίδου, είναι αρχαιολόγος / πολιτισμολόγος και σύμβουλος διαπολιτισμικής επικοινωνίας με σπουδές και ακαδημαϊκή εμπειρία στη Γερμανία.
Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτησή σας. Μη διστάσεται να επικοινωνήσεται μαζί μας στα τηλέφωνα 2467 501047 και 6987 120 413.

Τι σας προσφέρουμε

Οι υπηρεσίες μας

Οργανώνουμε πακέτα περιηγήσεων και δραστηριοτήτων στην πόλη και το νομό Καστοριάς με δυνατότητα ενσωμάτωσης του ορεινού Γράμμου και των γειτονικών περιοχών (Πρέσπες, Νυμφαίο).
Οι διαδρομές μας ποικίλουν ανάλογα με το ενδιαφέρον, την ηλικία των επισκεπτών και το σκοπό της εκδρομής και προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των πελατών μας.
( Σχολικές εκδρομές, εκδρομές συλλόγων,επαγγελματικά ταξίδια, συνέδρια, προσκυνηματικές εκδρομές, incentives ).
Οι περιηγήσεις συνδυάζουν την πολιτισμική με την φυσιολατρική απόλαυση και γίνονται με τα πόδια στο κέντρο της πόλης ή με λεωφορεία της δικής σας εκδρομής, όταν πρόκειται για συνδυασμό δρομολογίων σε διαφορετικά μέρη.
Τα πακέτα μας προσφερονται και στα αγγλικά και γερμανικά.

Σας προτείνουμε ενδεικτικά τις παρακάτω διαδρομές:

Διαδρομές

Η ζωή στο βυζαντινό κάστρο
Περιήγηση με τα πόδια στο κέντρο της Καστοριάς.

Χρόνος:
περίπου 2 ώρες. Απαραίτητα: άνετα παπούτσια και περιέργεια. Η περιήγηση αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα για όλους όσους θέλουν να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο και να γνωρίσουν το ιστορικό παρελθόν της Καστροπολιτείας, τη ζωή της πόλης και των κατοίκων της απ' το Βυζάντιο μέχρι τις αρχές του 20ου αι.
Ξεκινώντας από το σημείο όπου βρισκόταν η κεντρική πύλη του διατειχίσματος ακολουθούμε με τη βοήθεια ιστορικού χάρτη μονοπάτια αλλά και κεντρικούς δρόμους, κάνοντας στάσεις σε αρχιτεκτονικά μνημεία και γειτονιές, αναβιώνοντας έτσι το κοσμοπολίτικο πρόσωπο της παλιάς Καστοριάς μέσα από τις ιστορικές πηγές και τα μνημεία της.
Η διαδρομή τελειώνει στην βόρεια πύλη του κάστρου, που διατηρείται μέχρι σήμερα.
Συνοδεύεται από δικό μας ειδικό ιστορικό χάρτη για καλύτερο προσανατολισμό.

Αρχαιολογική διαδρομή
Λιμναίος οικισμός - Διοκλητιανούπολη- και Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού.
Χρόνος: περίπου 2μιση ώρες. Απαραίτητα: ενδιαφέρον για χαμένους πολιτισμούς. Η διαδρομή αυτή μας οδηγεί από τη νεολιθική εποχή στην Κλασική αρχαιότητα.
Ξεκινώντας απ' το λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό, επισκεπτόμαστε το εντυπωσιακό οικομουσείο και μαθαίνουμε για τη ζωή των ανθρώπων σε έναν απ' τους αρχαιότερους λιμναίους οικισμούς στην Ευρώπη.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή των ευρημάτων της ανασκαφής δίπλα στο οικομουσείο θα δούμε από κοντά σκεύη καθημερινής χρήσης και εργαλεία των προϊστορικών κατοίκων της περιοχής και θα μάθουμε πληροφορίες για τη διατροφή, τις ασχολίες και την τεχνογνωσία της νεολιθικής εποχής.
Με το λεωφορείο κατευθυνόμαστε στο Άργος Ορεστικό, στον αρχαιολογικό χώρο της ρωμαϊκής Διοκλητιανούπολης και μαθαίνουμε για την ιστορία του “κοινού των Ορεστών”.
Η διαδρομή κλείνει με επίσκεψη στο ολοκαίνουριο Αρχαιολογικό Μουσείο,όπου φιλοξενούνται ευρήματα από τη Διοκλητιανούπολη και άλλες περιοχές του νομού Καστοριάς.

Για εκδρομές εκπαιδευτικού χαρακτήρα μπορούμε να οργανώσουμε και εργαστήρι κεραμικής και να φτιάξουμε νεολιθικά σκεύη από πηλό.
Στη διαδρομή αυτή μπορούμε να προσθέσουμε και το απολιθωμένο δάσος στο Νόστιμο με επίσκεψη στο μουσείο Παλαιοντολογίας, όπου εκθέτονται σπάνια απολιθώματα εκατομυρίων ετών.

Ο γύρος της λίμνης και οι σπάνιες ομορφιές του.
Χρόνος: περίπου 3 ώρες. Απαραίτητα: φωτογραφική μηχανή. Η λίμνη της Καστοριάς είναι στολίδι και μοναδικό τοπίο φυσικής ομορφιάς.
Ο γύρος της λίμνης είναι must για τον επισκέπτη της πόλης όχι μόνο για το υπέροχο τοπίο και τα φανταστικά φωτογραφικά πλάνα αλλά και γιατί συνδυάζει τη φυσιολατρική με την πολιτισμική απόλαυση.
Κάνουμε στάση στην παλιά πόλη, την ιστορική συνοικία Ντολτσό με τα χαρακτηριστικά αρχοντικά, τα καστοριανά καλντιρίμια και τις διάσπαρτες μεταβυζαντινές εκκλησίες.
Η αρχιτεκτονική ποικιλία των αρχοντικών και λαϊκών σπιτιών του 18ου και 19ου αι. Eίναι απ' τις εντυπωσιακότερες στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε τη διαδρομή στην παραλία με επόμενη στάση τη Σπηλιά του Δράκου, ένα μοναδικό θέαμα σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες ενός πανάρχαιου φυσικού σπηλαίου.
Επόμενη στάση είναι η μονή της Μαυριώτισσας ή Μεσονησιώτισσας όπως αρχικά ονομάζονταν, με τις εκπληκτικές αγιογραφίες του 13ου αι. και το παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου του 16ου αι.
Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής μας συνοδεύουν πελεκάνοι, χήνες, κύκνοι και πάπιες!
Η διαδρομή αυτή είναι εκπληκτική και με ποδήλατα, τα οποία μπορούμε να οργανώσουμε εμείς για την εκδρομή σας.

Ζορπίδου Σουλτάνα culture 8 πολιτισμικές και φυσιολατρικές διαδρομές στην Καστοριά.