Κύριος στόχος του "Ξεναγού" είναι να ξεναγήσει τον επισκέπτη στον νομό της Καστοριάς και στα αξιοθέατα που υπάρχουν με τον ευκολότερο και πληρέστερο τρόπο.

Ταυτόχρονα, μέσα από τις σελίδες του, καταφέρνει να προβάλλει την κάθε επιχείρηση λειτουργικά, έξυπνα και σύγχρονα. 
Γι' αυτό, ο "Ξεναγός" φιλοδοξεί να γίνει απαραίτητος βοηθός και να εξυπηρετήσει κάθε ανάγκη.
Η σελίδα του "Ξεναγού" προσβλέπει σε συνεχή βελτίωση. Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των χρηστών του, θα τον κρατάνε συνεχώς ενημερωμένο και έγκυρο, για τον τόπο μας.

Μετά την τακτοποίησή σας στο κατάλυμα που έχετε επιλέξει μπορούμε να ξεκινήσουμε για την πρώτη γνωριμία μας με την λίμνη, με την πόλη και τις ομορφιές της.
Ξεκινήστε την πρώτη σας βόλτα μέσα στην πόλη της Καστοριάς περπατώντας δίπλα στην λίμνη όπου εδώ έχετε την δυνατότητα να βγάλετε αρκετές φωτογραφίες με θέα τον γαλαζοπράσινο συνδυασμό των χρωμάτων βουνού και λίμνης.
Περπατώντας μέσα από μια μαγευτική διαδρομή δεν θα μπορέσετε να πάρετε τα μάτια μας από την λίμνη, γιατί η λίμνη και η Καστοριά είναι «μια εικόνα, χίλιες λέξεις», γιατί οι παραστάσεις που προσφέρει είναι πάρα πολλές.
Μπορείτε επίσης να απολαύσετε τον καφέ σας στα διάφορα cafe bar που υπάρχουν δίπλα στην λίμνη μας για να ξυπνήσουν τα κύτταρα και ξεκινάμε.

Θα συνεχίσουμε παραλιακά και θα πάμε να δούμε τα πλακόστρωτα σοκάκια του Ντολτσό στη νότια πλευρά της λίμνης Ορεστιάδος, όπου από εκεί θα κατευθυνθούμε προς τη Μητρόπολη που στολίζει το ψηλότερο σημείο του λόφου και να συνεχίσουμε κατηφορίζοντας προς τα βόρεια, στο φημισμένο Απόζαρι.
Σε κάθε μας βήμα στο Ντολτσό νιώθουμε να ερχόμαστε πιο κοντά στις μέρες του 17ου και 18ου αιώνα, αφού τα πέτρινα τριώροφα σπίτια με τις ξυλόγλυπτες οροφές στέκουν σαν αδιάψευστοι μάρτυρες, θυμίζοντάς την οικονομική άνθηση και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις μιας άλλης εποχής...
Καλόγουστα έπιπλα, εντυπωσιακές ζωγραφιές και πέτρινα τζάκια στολίζουν το εσωτερικό των σπιτιών των πλούσιων γουνοποιών φέρνοντας στην επιφάνεια τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Καστοριανών.
Κοσμήματα της πόλης, τα αρχοντικά Τσιατσιαπά, Σαπουντζή, Μπασάρα και των αδελφών Εμμανουήλ, καθώς επίσης και αυτά των Σκούταρη και Νατζή, αποτελούν ορόσημα για την Καστοριά την Αρχόντισσα του Βορρά.

Στην πλατεία του Ντολτσού θα συναντήσουμε το πρώτο μας μουσείο.
Το μουσείο του μακεδονικού αγώνα. Εδώ θα δούμε  πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα.

Επόμενος προορισμός το Σπήλαιο του Δράκου, εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε 7 υπόγειες λίμνες, εντυπωσιακούς σταλακτίτες και τα οστά αρκούδας ηλικίας 10.000 ετών. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου τριάντα λεπτά.

Θα συνεχίσουμε με προορισμό το μοναστήρι της Μαυρώτισσας, εδώ θα θαυμάσουμε τις τοιχογραφίες και θα ακούσουμε από τον ιερέα του Ναού την ιστορία τους.Παρά τους βανδαλισμούς που έχει υποστεί η Μονή η ομορφιά της είναι μοναδική.

Ο επόμενος μας προορισμός είναι επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο όπου περιλαμβάνει στις συλλογές του εικόνες, γλυπτά, ψηφιδωτά, ξυλόγλυπτα αντικείμενα, εκκλησιαστικά αντικείμενα (χειρόγραφα, λειτουργικά σκεύη κλπ.) που καλύπτουν την περίοδο από τον 12ο μέχρι τον 17ο  αιώνα.

Με αντίστοιχο προορισμό είναι το Μουσείο Ενδυματολογίας στο οποίο ο επισκέπτης παίρνει μια γεύση από την καθημερινή ζωή των Καστοριανών των περασμένων εποχών, μέσα από τα ρούχα που φορούσαν. Αποτυπώνουν, με την ποικιλομορφία και τις ιδιαιτερότητές τους, τον τρόπο ζωής, την κοινωνική διαστρωμάτωση και τις επαφές των κατοίκων της περιοχής με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Το μουσείο στεγάζεται στο αρχοντικό των Αδελφών Εμμανουήλ.

Στον χώρο των Μουσείων της Καστοριάς υπάρχει επίσης και το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζετε στο αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβάζη, εδώ έχουμε την δυνατότητα να δούμε υλικές μαρτυρίες του τόπου, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή στο σπίτι και στην εργασία, αντικείμενα που σχετίζονται με τελετές και γιορτές.
Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην επιβλητική «κρεβάτα», τον χώρο που φιλοξενούσε τις επίσημες τελετές και γιορτές, στον «καλόν οντά», καθώς και στο καλοκαιρινό καθημερινό δωμάτιο που σήμερα στεγάζει για τις ανάγκες του μουσείου την αναπαράσταση ενός εργαστηρίου γουνοποιίας.

Έχει έρθει η ώρα όμως να εντυπωσιαστούμε με τις παραδοσιακές γεύσεις που υπάρχουν σε όλα τα εστιατόρια της πόλης, παρέα με παραδοσιακούς Καστοριανούς μεζέδες και άφθονο ντόπιο κρασάκι.

Θα συνεχίσουμε για λίγο εκτός Καστοριάς και ο πρώτος προορισμός μας είναι ο Λιμναίος οικισμός στο χωρίο του Δισπηλιού.
Ο λιμναίος οικισμός απέχει περίπου 7 χλμ. από την Καστοριά.
Στον χώρο αυτό οι υπεύθυνοι έχουν δημιουργήσει μια αναπαράσταση του προϊστορικού οικισμού σε φυσικό μέγεθος χάρις στην οποία μπορέσαμε να ταξιδεύσουμε νοερά 7.000 χρόνια στο παρελθόν και να δούμε κατοικίες μακρινών προγόνων.

Κοντά στο Δισπηλιό επόμενος προορισμός είναι να κάνουμε μια απίθανη βόλτα στην λίμνη με το καραβάκι του Μαυροχωρίου το οποίο θα μας δώσει μια εικόνα μέσα  από το υδάτινο στοιχείο την ομορφιά της Καστοριάς.

Στο μαυροχώρι επίσης έχει δημιουργηθεί και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας. Το οποίο αποτελεί κόσμημα για το αναφερόμενο χωριό και γενικότερα για τον Νομό Καστοριάς.

Μετά από το Μαυροχώρι θα επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού, το εν λόγο Μουσείο στεγάζεται στο Πολιτιστικού Κέντρου Άργους Ορεστικού. Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο ακολουθεί σε τέσσερις αλληλένδετες ενότητες
α) την πολιτική και την κοινωνική εξέλιξη από το φυλετικό σχηματισμό των Ορεστών κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και την πρώιμη Αρχαϊκή Εποχή (Α’ ενότητα),
β) στο ανεξάρτητο μακεδονικό βασίλειο της Ορεστίδος κατά την όψιμη Αρχαϊκή και την Κλασική Εποχή (Β’ ενότητα),
γ) κατόπιν σε τμήμα της καθαυτής Μακεδονίας από τα χρόνια του Φιλίππου Β΄ ως τη ρωμαϊκή κατάκτηση (Γ’ ενότητα),
δ) (στον όροφο) σε αυτόνομη περιοχή υπό τους Ρωμαίους με ιδιαίτερα πολιτικά και θρησκευτικά προνόμια (Δ’ ενότητα).

Ο επόμενος προορισμός είναι το χωριό Νόστιμο για να δούμε τα ευρήματα από το Απολιθωμένο Δάσος.
Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι 15 με 20 εκατομμύρια χρόνια πριν ,στην περιοχή αυτή υπήρχε ένα όμορφο δάσος που σκεπάστηκε από λάβα και στάχτη ενός ηφαιστείου.

Λίγο πιο μακριά επόμενος μας προορισμός είναι το ορεινό σύμπλεγμα του Βιτσίου μέσα στην άγρια φύση και τους γραφικούς οικισμούς με πυκνά δάση οξιάς και σπάνια χλωρίδα και πανίδα.
Στο Βίτσι 22 χλμ. από Καστοριά και σε υψόμετρο 1.610 μ. λειτουργεί οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο το οποίο διαθέτει 3 αναβατήρες και 5 πίστες. Οι πίστες έχουν κοινή αφετηρία και εξυπηρετούνται από το ίδιο lift.
Η κεντρική είναι 1000μ, η πλευρική ΒΑ 2.500μ, η πλευρική ΒΔ 1.300μ. Το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας Πισοδερίου βρίσκεται στη συμβολή των οροσειρών του Βαρνούντα και του Βέρνου. Οι 5 αναβατήρες και οι 10 πίστες που υπάρχουν σε αυτό εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό σκιέρ όλων των επιπέδων.
Από την κορυφή του χιονοδρομικού η θέα  προς την Πρέσπα, είναι πραγματικά μαγευτική.Μέσα στα πλαίσια της ξενάγησης μας δεν μπορούμε να μην πούμε για τους ογδόντα περίπου ναούς οι οποίοι χρονολογούνται από τον 9ο μέχρι τον 14ο αιώνα. Βρίσκονται εντός και εκτός του τείχους και αποτελούν αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης.
Είναι χτισμένοι στον τύπο της τρίκλιτης  καμαροσκέπαστης  βασιλικής, του ξυλόστεγου μονόχωρου δρομικού ναού και σπανιότερα του τρίκογχου ναού με τρούλο. Χαρακτηριστική είναι η πλινθοπερίκλειστη τοιχοποιία τους, δηλαδή οι τοίχοι φτιάχνονται με πέτρες που περιβάλλονται από πλίνθους, καθώς και από πλίνθινα διακοσμητικά στοιχεία, συνήθως ήλιους, κύκλους, μονογράμματα.
Ο πιο γνωστός από τους καστοριανούς ναούς είναι η Παναγία Κουμπελίδικη, ο οποίος χτίστηκε τις πρώτες δεκαετίες του 11ου αιώνα. Πήρε το όνομά του από τον χαρακτηριστικό του τρούλο, ο οποίος λέγεται κουμπές στα τούρκικα. Εξαιρετικές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα κοσμούν το ναό, μεταξύ των οποίων η σπάνια ανθρωπόμορφη απεικόνιση  της Αγίας Τριάδας.
Στην περιοχή της Μητρόπολης βρίσκεται ο Ταξιάρχης Μητροπόλεως, μια τρίκλιτη καμαροσκεπής βασιλική, με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα. Στο νότιο κλίτος ο ναός φιλοξενεί τα οστά του Παύλου και της Ναταλίας Μελά.
Ο Άγιος Στέφανος χτίστηκε στο τέλος του 9ου αιώνα, είναι ο μοναδικός ναός που έχει γυναικωνίτη και οι πανέμορφες τοιχογραφίες του χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα. Στο βήμα σώζεται επισκοπικός θρόνος, ενώ η τοιχοποιία κοσμείται εξωτερικά με κεραμοπλαστικά κοσμήματα και πλακίδια.
Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι μια επιβλητική τρίκλιτη βασιλική του 10ου αιώνα. Οι θαυμάσιες τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, παραγγελία της γνωστής οικογένειας των Λημνιωτών, είναι έργο που ξεχωρίζει για την εκφραστική δύναμη και την κομψότητά του. Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Ζευγοστασίου, είναι ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο, του 11ου αιώνα, με θαυμάσιες τοιχογραφίες. Στον εξωτερικό τοίχο του ναού υπάρχει αγιογραφία της Παναγίας με το Θείο Βρέφος.
Έργο του ίδιου ζωγραφικού εργαστηρίου είναι και η διακόσμηση του Αγίου Νικολάου του Κασνιτζή, μονόχωρου ναού που βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας και χρονολογείται στα τέλη του 12ου αιώνα.
Ο Άγιος Γεώργιος στο χωριό Ομορφοκκλησιά είναι ένας από τους ομορφότερους ναούς της Μακεδονίας. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα και ήταν καθολικό μονής. Είναι σταυροειδής με νάρθηκα και πλούσια κεραμοπλαστική διακόσμηση στους εξωτερικούς τοίχους. Ανάμεσα σε άλλες θαυμάσιες αγιογραφίες υπάρχουν και εξαιρετικά έργα των μοναχών Βαρλαάμ και Ιωασάφ. Το μεγαλόπρεπο ολόσωμο ξύλινο ανάγλυφο του Αγίου Γεωργίου είναι ένα μοναδικό έργο της βυζαντινής τέχνης. Μοιάζει με άγαλμα και έχει ύψος 2,96 μέτρα.

Στην επίσκεψη σας στην Πόλη της Καστοριάς μη ξεχάσετε να αγοράσετε φασόλια, παραδοσιακά γλυκά,  κάστανα, τουριστικά είδη και γούνινες παντόφλες.

Λένε πως συνήθως η φαντασία υπερβάλλει την πραγματικότητα, ενώ εδώ στην Καστοριά η πραγματικότητα υπερβάλλει την φαντασία.

Δεν μπορεί κανείς να φαντασθεί πόσο ωραία είναι Καστοριά, γι' αυτό και πρέπει να δείτε την Καστοριά από κοντά.